Tiba2 tepikir nk UPDATE

Assalamualaikum, ohisahiburidesu! Lama btoi @ xupdate blog~LOL

Hari ni saja ja tulis blog..xda topik pon nk dibincangkan..just sian tngk blog da brabuk..kasihan..last update time natsu yasumi pi Hokkaido. Habis sem1 then masuk sem2 tros busy(bajet la)..memanjang ja kelas,balik lena tak pon buat repot,skang alhamdulillah da hbis pon kouki(2nd sem)..tp busy dngn "benda lain" keh3..Exam hbis pon xda pa nk buat sngt pon,omiyage da bli,baju2,packing suda,rumah ja xsouji lg..


YES! btol! @ da start packing smua da..mau balik Perlis la~perlis toiuka..balik Malaysia tanah air tercinta..tp nk tinggalkn nihon pon sedih gak(che wah,sbb ada 'kepentingan' etceli, LOL). Balik khamis 9hrb Feb,balik nihon plak 18hrb March..nk settlekn kouhai tachi lg..nk urus MSAJ lg..(jeng3~!)..apa2 pon,kalau trbaca blog antara 2 tarikh tu,mknanya @ kt Malaysia la tuh,xpon kena hack..Smoga Allah permudah urusan @ dan sahabat2 skalian..yg da kt Malaysia,guna masa sebaiknya..yg akan balik Malaysia,hati2..yg xbalik rajin2 la contact famili eh..alang2 da kt nihon tu,pi la snowboard!(jeles ni sbb xsmpat nk p snowboard buat kali kedua)

Ijyou de gozaru..slamat mnghadapi exam bg yg blom hbis exam,slamat bercuti,slamat pulang ke tanah air,Salam dari @..Assalamuaalaikum~

p/s: @ saikin da aktif twitter laa..hehe,ketagih!

dan berdoalah "Ya Tuhanku,tempatkanlah aku pada tempat yang diberkati, dan Engkau adalah sebaik-baik Yang Memberi Tempat"
 Al-Mukminun 23:29

Perjalanan ke Utara Jepun~

Salam.@ hari tu pi Hokkaido.Trip seminggu.So entry kali ni nk kongsi cerita skit la..@ pi sampai tempat hujung skali~(宗谷岬 Souyamisaki) Hahaha..bangga @ sebagai orang utara sbb smpai gak the Nothernmost point in Japan. Nampak Russia!! SUGOI~

nik n atiq bergaya di Omasaki~cuba baca tulisan kt batu tu.hehe
Trip smua 6 orang,Dayok,Pok Nik,Nunu,Boh, n Atiq(senpai).@ bersama Atiq,Dayok n Pok Nik dari Tokyo bertolak smpai 大間崎Omasaki kt Aomori n naik ferry ke 函館Hakodate. Untuk pengetahuan smua, Ōma (大間町, Ōma-machi) is a town located in northeastern Aomori in Tōhoku region of Japan.(copy wikipedia).Lepas sampai Hakodate baru la kami jumpa Boh n Nunu(datang naik shinkan). Dah sampai Hakodate buat pa lg?mkn la..makan kaniyaki(ketam tu dia rebus).Pastuh naik la rope way(mcm kereta kabel) pi kt atas bukit Hakodate tngk pemandangan malam kt Hakodate.
Bandar Hakodate dari atas~
Next kami tiba kt 小樽Otaru. Naik lg cabel car pi TenguYama天狗山.Kat atas tu best sbb angin kuat n sejuk.Otaru ni bnyak tempat bersejarah lg2 kt minato dia. Kat atas tu bg chipmunk makan tabehoudai!Bajet comel! Bdak comel pon ramai..oppss..krikk..krik..
Chipmunk bajet comel!Cuba teka tangan sapa?
lg skit nk jatuh dr tengu yama~haha
Next kami smpai 札幌Sapporo.Tidoq situ dulu 2malam kt hotel 40++ jyou tatami. Besaq! Luas,boleh lari2 n buat kelas tarian kt dalam tuh.Hahah.Futon dia pon best! Malam tu kt Sapporo kami jumpa trip Izzat,Musu n Syak.Makan kt restoran Siam n jalan2 kt Tokeidai 時計台(dikatakan bangunan first dibina kt Sapporo).Xda pa pon,sbb time pi tu da tutup sbb malam.Nk masuk xbleh.
Dinner ramai2~
tokei daigaku jyanai..tokeidai~
Hari second kt Sapporo pi outlet n 白い恋人パークShiroikoibito Park.Kilang buat coklat n biskut.Kat dalam sebelah kilang tu ada muzium Omocha.(mainan).Dia kumpul semua mainan yg wujud kt Jepun dari tahun 1960 smpai la 2011.Mantap!Setiap satu jam taman tu jadi meriah!!Macam mana meriah tu kena pi n rasa sendri..hahaha..
白い恋人パーク
Muzium mainan..ni baru sebahagian ja @ snap~Omocha dia blambak~
boleh tinjau n tngk org kerja kt kilang coklat~
Pg esok tu kami pi Hokkaido University.Lawa..pastuh berangan nk sambung master situ..haha.Pastuh kami tros ke 滝野公園Takino Park.Taman tempat bnyak pokok bunga.Tp bunga dia da xbnyak,ye lah da kami pi tu time natsu nk hbis.Kalau pi time haru mmg cantik~
 
taman kt Hokkaido University~
sblom kami smpai Takino kami lawat 'stonehenge' Hokkaido.(taman yg still under construction n bnyak berhala~)
Takino Park.........................yg boring.....
Destinasi seterusnya ialah 羊ヶ丘Hitsujigaoka.Tmpat ternak biri2 n chapel.Setiap tahun time fuyu ada matsuri grand punya kt situ~@ beli omiyage ja kt situ sbb xda pa sngt.Boh n Nunu try minum susu biri2 fresh.@ pon da try minum.Gila xsedap!.~
Bergambar dgn encik Clark yg femes kt situ~
chapel kt Hitsujigaoka
Perjalan diteruskan smpai la 宗谷岬Souyamisaki~Time smpai tu waktu Subuh.Sejuknya 10degree! Lepas Subuh kami pon menghayati pemandangan kt situ.Boleh nmpak kepulauan Rusia!Kami menghayati pemandangan indah matahari terbit!(gila skema ayat~!) Pagi tu,kami 6 orang termasuk beberapa org nihonjin yg ada kt situ merupakan manusia yg paling awal di Jepun yg melihat matahari terbit!
Terbit sudah matahari~~album pertama kumpulan.....
Perjalan TAMAT!(sebenarnya on the way balik kami singgah 旭山動物園 Asahiyama zoo kt 旭川Asahikawa.Tp sbb @ da malas nk type,so xpayah cerita la..haha~)Terima kasih bg sapa yg sanggup baca entri ni smpai habis,sbb ngarut ja bnyak.Tngk gambaq pon ok la~Jya ne.Wassalam~

Alhamdulillah..perjalanan tamat~

" (Dia lah) Tuhan yang mentadbirkan dua timur(tempat terbit matahri), dan Tuhan yang mentadbirkan dua barat(tempat terbenamnya).Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan? "
(Ar-Rahman : 17,18)

Cerita Basi "tabi bito ni natta"

Assalamualaikum.Huhu..@ da semakin malas nk tulis blog nampaknya.Entry seblum ni ckp nk sambung crita psal kt masjid nagoya n hachioji kan?Memandangkan cerita tu pon da berkurun lepas..tp sbb da janji nk tulis,so tulis gak..@ malas nk tulis panjang.(da basi kot).So kekkyoku,@ sum up ja cerita2 tuh.

Masjid Nagoya
xda pa yg menarik,just iktikaf situ dlm dua hari.Waktu siang jalan2 ke sakae n pi istana nagoya.Malam solat tarawikh pastuh tido.The next dua hari balik Tokai.(balik sorang2 pkol 530pg lepas subuh)

masjid nagoya
istana Nagoya
Masjid Hachioji
Xsmpai satu hari dok Tokai tros gerak ke masjid Hachioji join PeTIR(Pengukuhan Tarbiyyah In Ramadhan) program AMIR(program 5hari).Pengisian mantap oleh senpai2,bnyak pengajaran,dpt buat kawan : D. Yang paling tak tahan MAKAN.Kami di'siksa' secara berterusan oleh AJK masjid untuk makan sebanyak yg mungkin.Hahaha..Alhamdulillah,rezeki bulan puasa.Kalau nk kongsi pengisian program,InsyaAllah @ tuliskan kt blog lg satu kot.Kalau xnak suda~~
"dum dum tam" PeTIR(gambaq hiasan Petiaq)
Habis..Skang da 17hrb 9 kan..punyalah lama xupdate blog.Da raya pon xupdate,pastuh lepas raya pi jalan2 naik Hokkaido plak.2 hari semalam baru balik dari Hokkaido.Nak cerita pengalaman sana plak.Haha.(tu pon kalau rajin la,kelas pon da nk start..) Sekian saja dari @ yang malas! Wassalam..

" Kita akhiri entri kita dengan tasbih kifarah and surah al Asr :D " (punyalah malas)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget
Semestinya.tidak lain dan tidak bukan.. Powered by Blogger.