Perjalanan ke Utara Jepun~

Salam.@ hari tu pi Hokkaido.Trip seminggu.So entry kali ni nk kongsi cerita skit la..@ pi sampai tempat hujung skali~(宗谷岬 Souyamisaki) Hahaha..bangga @ sebagai orang utara sbb smpai gak the Nothernmost point in Japan. Nampak Russia!! SUGOI~

nik n atiq bergaya di Omasaki~cuba baca tulisan kt batu tu.hehe
Trip smua 6 orang,Dayok,Pok Nik,Nunu,Boh, n Atiq(senpai).@ bersama Atiq,Dayok n Pok Nik dari Tokyo bertolak smpai 大間崎Omasaki kt Aomori n naik ferry ke 函館Hakodate. Untuk pengetahuan smua, Ōma (大間町, Ōma-machi) is a town located in northeastern Aomori in Tōhoku region of Japan.(copy wikipedia).Lepas sampai Hakodate baru la kami jumpa Boh n Nunu(datang naik shinkan). Dah sampai Hakodate buat pa lg?mkn la..makan kaniyaki(ketam tu dia rebus).Pastuh naik la rope way(mcm kereta kabel) pi kt atas bukit Hakodate tngk pemandangan malam kt Hakodate.
Bandar Hakodate dari atas~
Next kami tiba kt 小樽Otaru. Naik lg cabel car pi TenguYama天狗山.Kat atas tu best sbb angin kuat n sejuk.Otaru ni bnyak tempat bersejarah lg2 kt minato dia. Kat atas tu bg chipmunk makan tabehoudai!Bajet comel! Bdak comel pon ramai..oppss..krikk..krik..
Chipmunk bajet comel!Cuba teka tangan sapa?
lg skit nk jatuh dr tengu yama~haha
Next kami smpai 札幌Sapporo.Tidoq situ dulu 2malam kt hotel 40++ jyou tatami. Besaq! Luas,boleh lari2 n buat kelas tarian kt dalam tuh.Hahah.Futon dia pon best! Malam tu kt Sapporo kami jumpa trip Izzat,Musu n Syak.Makan kt restoran Siam n jalan2 kt Tokeidai 時計台(dikatakan bangunan first dibina kt Sapporo).Xda pa pon,sbb time pi tu da tutup sbb malam.Nk masuk xbleh.
Dinner ramai2~
tokei daigaku jyanai..tokeidai~
Hari second kt Sapporo pi outlet n 白い恋人パークShiroikoibito Park.Kilang buat coklat n biskut.Kat dalam sebelah kilang tu ada muzium Omocha.(mainan).Dia kumpul semua mainan yg wujud kt Jepun dari tahun 1960 smpai la 2011.Mantap!Setiap satu jam taman tu jadi meriah!!Macam mana meriah tu kena pi n rasa sendri..hahaha..
白い恋人パーク
Muzium mainan..ni baru sebahagian ja @ snap~Omocha dia blambak~
boleh tinjau n tngk org kerja kt kilang coklat~
Pg esok tu kami pi Hokkaido University.Lawa..pastuh berangan nk sambung master situ..haha.Pastuh kami tros ke 滝野公園Takino Park.Taman tempat bnyak pokok bunga.Tp bunga dia da xbnyak,ye lah da kami pi tu time natsu nk hbis.Kalau pi time haru mmg cantik~
 
taman kt Hokkaido University~
sblom kami smpai Takino kami lawat 'stonehenge' Hokkaido.(taman yg still under construction n bnyak berhala~)
Takino Park.........................yg boring.....
Destinasi seterusnya ialah 羊ヶ丘Hitsujigaoka.Tmpat ternak biri2 n chapel.Setiap tahun time fuyu ada matsuri grand punya kt situ~@ beli omiyage ja kt situ sbb xda pa sngt.Boh n Nunu try minum susu biri2 fresh.@ pon da try minum.Gila xsedap!.~
Bergambar dgn encik Clark yg femes kt situ~
chapel kt Hitsujigaoka
Perjalan diteruskan smpai la 宗谷岬Souyamisaki~Time smpai tu waktu Subuh.Sejuknya 10degree! Lepas Subuh kami pon menghayati pemandangan kt situ.Boleh nmpak kepulauan Rusia!Kami menghayati pemandangan indah matahari terbit!(gila skema ayat~!) Pagi tu,kami 6 orang termasuk beberapa org nihonjin yg ada kt situ merupakan manusia yg paling awal di Jepun yg melihat matahari terbit!
Terbit sudah matahari~~album pertama kumpulan.....
Perjalan TAMAT!(sebenarnya on the way balik kami singgah 旭山動物園 Asahiyama zoo kt 旭川Asahikawa.Tp sbb @ da malas nk type,so xpayah cerita la..haha~)Terima kasih bg sapa yg sanggup baca entri ni smpai habis,sbb ngarut ja bnyak.Tngk gambaq pon ok la~Jya ne.Wassalam~

Alhamdulillah..perjalanan tamat~

" (Dia lah) Tuhan yang mentadbirkan dua timur(tempat terbit matahri), dan Tuhan yang mentadbirkan dua barat(tempat terbenamnya).Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan? "
(Ar-Rahman : 17,18)

7 kata2 ikhlas:

reefqi said...

dua gmbr last tuh seyes smart! nice!

lutfi said...

bape mang abes nih?

Has said...

ii na..tak pernah sampai situ lagi so urayamashii.. :)

7heavens said...

Rifqi=haha thanks,saja2 snap ja tp jd smart plak.
Lutfi=asalnya dkat 4man gurai ja,tp bila da beli omiyage n mcm2 lg jd 5++man jgak..haha
Has sensei=hehe,saya pon xsangka bleh smpai situ.arigatou sensei singgah blog saya~

fadhilah said...

sama2. *aku baca sampai abes, :D

Anonymous said...

eh eh ada bfa sensei~ haha

ak pn menjelesi kamu sampai ke utara sana~ ktrg lekat kat 'kerongkong' jepun(sapporo) pastu 'masuk perut' balik~ huhu

next time nk g lagi jelajah bhg telinga ngan bibir tuh~(rujuk peta)

tp ktrg sempat singgah niigata, lalu akita, win-win~ haha (syok sendiri-__-")

7heavens said...

bfa-kamsahamnida~(thanks in korean)
syak-huhu,nnt ada rezki aku jelajah tmpat hg ckp tuh..niigata xpi lg~

Post a Comment

Silalah beri komen anda seikhlas hati~Lepas da komen tuh, kalau boleh follow la blog 7LapisLangit nih ya readers sekalian~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semestinya.tidak lain dan tidak bukan.. Powered by Blogger.