旅人になった tabi bito ni natta(2)


Shukkeien yg lawa
Assalamualaikum.@ nk sambung entri hari tu.“tabi bito ni natta”,tajuk xubah pon just tmbah (2) kt situ.So,kt mana eh nk sambung?haa..@ jalan2 ke Hiroshima.Smpai ja Hiroshima eki kami jlan2 ke Shukkeien(Nunu penah trsasul ckp ‘syukrien’~=.=)..kena byaq nk masuk.Tmpatnya luas n lawa..kolam buatan dia pon besaq ikan pon besaq.Kami jalan2 dlm kouen tu snap2 gambaq cmtu je lah.Tngk orang bg mkn ikan n tngk orang jalan2..err..Tngk map ada horse riding tp pusing2 xjmpa pon,ka sbb da hbis masa(time tu da ptang)xpon kami silap pusing!??Keletihan jalan2 kt Shukkeien(dgn beg baju bergalas lg,nk ptah bahu rasa..)kami pon msuk la art museum美術館 alang2 da beli tiket msuk skali time kt kouen tu.Ingatkan mantap sngt rupanya mcm xda pa pon.Luas kot art museum tu.Disbbkan luas sngt,kami pon solat asar jama’ ta’akhir kt lounge dia.haha,sapa pon xtau sbb xramai yg dtg n lounge dia mcm private skit.
klasiknya Hiroshima~
gambaq jarak jauh
Seusai solat,kami meneruskan perjalanan.(nyampah!tiru mcm ayat novel~)Kami pi Hiroshima-jyou(istana Hiroshima).Xsure plak nama btol istana tuh.First time masuk istana!!(replica ja pon).Istana ni dibina balik sbb time kena bom atom dulu da hncur smua tinggal tapak ja.Sedih.So istana replica ni jd museum la.Museum mengenang samurai2 n kerajaan dulu.Lepas pnjat smpat tingkat atas mmg mantap la tngk pemandangan dr atas.Boleh rasa la mcm mana seorang pemerintah memantau kerjaan dia.(bleh pham x pa yg @ nk smpaikan?ka pening?)Sbb tu bleh tngk bnyak peta2 dulu yg dilukis ikut arah timur barat selatan n utara bg setiap penjuru istana tuh. Smpat jgak beli souvenir kt situ.Beli keychain n folder.Folder!!??argh lupa nk amek dari Rahman folder tuh!Masaka?Rahman bwak balik Malaysia?
gambar jarak dekat~
genbaku dome~bangunan ni dulu bsaq tp skang da tinggal secoet ja~
Malam tu kami bermalam kt netto kafe..erm ingat dok hotel tp mahal kot.Jd kami pon bermalam disitu.Alhamdulillah ok walaupon xla selesa ‘sngt’.Benri sbb ada nomihoudai n internet,manga,majalah tsukai houdai.Kekkyoku @ xbca pon.Shower pon ada.Yokujitsu,kami bertolak ke Genbaku Dome. Ada satu tmpat tu Huda ckp sedih mcm nk nangis sbb ada mcm mumia n kesan2 letupan punya museum. Tp sbb rushing nk ke Mazda museum,kami xsmpat pi.Patut la kami xnangis..err..Tp kami menghayati nilai pengajaran kt situ.Smpai kt Mazda museum tngk pa lg..tngk kreta la.Tngak tour guide dia ckp BI nk gelak plak.hehe.Ok la,bleh tangkap tp satu ja xpuas ati!Dia tour laju sngt time kt kilang tuh,xsmpat kami nk tngk2 kreta Mazda tu!!Buat pa letak description pnjang2 n model bnyak2 kalau org xsmpat baca n tngk deshou? Lepas tu kami ke Himeji balik.Pi mana? Pi istana lg la tp istana tu renovate time tuh so xbleh masuk.Last2 merayau around situ.Istana Himeji istana terbesar xsilap.Padang dia luas!!Bnyak kucing~hehe.
Himeji-jyou..tu yg blakang tu tngh renovate..
Da jalan2 situ kami pon ke Minami Kusatsu kt Shiga-ken!(btol ka tu?)Izzat n Chong sambut @ kt eki (lg 3 org tu merayau) sbb bdak2 Rits time tu baru lepas tngk hanabi taikai.Malam tu kami ramai2 tido rumah Izzat Tapau n Syak(kami tu 4 org kami tmbah Rifqi,Musu,Daniel n Kuang)Smpat lg melompat2 main kinect n tngk crita hantu.Esok tu plan nk jalan2 tp sbb masing2 bngun ‘awal’ so masa da lari.Kekkyoku kami pi main bowling n arcade kt Bnb(btol ka eja tuh?)Best!!Pastuh kami pon iftar dlm erti kata sebenar kt kedai Raju.(sbbnya ialah berlakunya terms ‘iftar menghormati waktu’ kt Bnb tu..hahah)Balik kami main hanabi dulu kt taman depan rumah Izzat.Kamilah kanak2 riang kt situ.Rasa mcm nk raya pdhal baru 1/3 Ramadhan.Malam tu lompat2 lg.
gila bergayalah~
PERGH ikeimen!(sblom masuk kaiyukan)
Esok tu pi kaiyukan海遊館.tngk pa?tngk ikan la~Tp time pi tu Daniel n Kuang da balik da pg2 tu.Tp orang lain plak yg dtg time tu tp lewat skit la.3 org bdak pempuan dari Shibaura,Tokai Shimidzu n Ritsumeikan.3 orang yg dok sederet time kat kelas ME dulu tuh~Buat pa?tngk ikan la~n setuh ikan skali. Time sentuh ikan pari tu @ pgang shippo(ekor)dia pastuh akak yg jaga kolam tu nmpak n tros ckp “しっぽを絶対に触らないで下さい”Don’t u ever touch the tail u demit!” xpon “Hang jgn dok gatai nk pegang ekoq dia!adalah apa yg @ rasa akak tu maksudkan sbb muka dia mcm tsumetai sngt time tuh.Dia asyik dok ulang ja ckp bnda yg sama kt situ tp kelihatan orang2 kt situ mushi(ignore) dia.Muka dia mcm da fed up ckp sbb smua org pegang suka2 ati ja..err..@ la tuh.sorry akak.@ janji xbuat lg~ m(_ _)m 
rifqi & dia sedang melihat ketam gergasi..(jgn marah,sekadar gurauan~)
Hbis jalan2 kt kaiyukan kami pon berpecah la kt Osaka eki..kami 4 tros naik train ke Nagoya.Rifqi sorang2 balik tokyo.Izzat Syak n Musu pi Kinki kot xsilap.(@ xsmpat nk pi Kinki..USJ pon xsmpat.USJ shah alam pon jd la~)Otsukare Izzat Syak Tapau!Makan minum smua sedap~Tidoq pon sedap~.Xpa,nnt hangpa mai Tokai @ blanja eskrim n kebab~hehe..Next entri cerita kt Nagoya plak n tros smbung cerita program PETIR kt masjid Hachioji.huhu..Wassalam~
....panjang kan @ cerita? I bet the readers just take a glance at the pictures..never mind.da agak da~ 


"Allah SWT says: I am to my servant as he expects of Me. I am with him when he remembers Me. If he remembers Me in his heart, I remember him in My heart, and if he remembers Me in an assembly, I mention him in an assembly better than his, and if he draws nearer to Me a hand's span, I draw nearer to him an arm's length, and if he comes to me walking I come to him running."
(Hadith Qudsi)

7 kata2 ikhlas:

reefqi said...

oi! spe dia tu? haha..
btw, aku bce sumer arep. nice one!

ムハマド アイザト ビン ムハマド イサ said...

oh, apehal bila translate ayat tu kuar
"damn it!"? haha

Has said...

haha! gelak kat part "patut la kami tak nangis"...so, saya pun baca semua :D

7heavens said...

@rifqi-haha,nk amek gamba ketam tu dr jauh etceli tp jd cmtu plak~gurauan saja~thanks
@tapau-haha,rasa2 akak tu cm bengang sngt da kot.tsumetai kot muka dia.
@has-haha,rugi gak xsmpat pi tmpat tuh..arigatou sensei!

idora ilyanee said...

woh....nak pergi jugak..~ next holiday la gini

ayesyaazreena said...

nak ikot dora! jomm!
nice! :)

7heavens said...

@idora-wah..pi2 jgn xpi~
@ceca-nk ikut gak!jom2~(bnyak duit hang~)

Post a Comment

Silalah beri komen anda seikhlas hati~Lepas da komen tuh, kalau boleh follow la blog 7LapisLangit nih ya readers sekalian~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semestinya.tidak lain dan tidak bukan.. Powered by Blogger.