恨み??Grudge?? Bahaya Dendam..


SALAM dan selamat pagi readers sekalian..semalam @ baru sahaja habis baca 1 manga yang mantap iaitu AKIRA!! [ Bukan zirah JAD atau aqilah~=.= ] Manga ni karya Otomo Katsuhiro Best2!! Walaupon ada orang ckp watak2 dia xcomel tp jalan ceritanya sangat mantap dan lukisan beliau tersangatlah details!! Ehehe..saja nk promote..kalau da penah baca oklah~ Semalam nak tidoq tapi @ baru perasan ada ほたる( kelip2 ) dalam bilik~(xda kaitan)..then lepas Subuh tadi tido kejap dalam kol 7.30 pastuh termimpi 2 kali berturut-turut orang pecah masuk rumah (pon xda kaitan)..lepas terbangun dengan muka cuak..@ tros ke laptop and type post hari nih~
http://www.emocutez.com hah!? Lg la xda kaitan~
Ok..enough kot muqadimah yang xda kaitan tuh..hari ni @ nk cerita pasai DENDAM~Hari tu da cerita xislamic..so hari ni cerita islamic pulak la~Dendam adalah perasaan manusia yang tak puas ati kepada sesuatu/seseorang yang boleh menyebabkan orang yang berdendam xtidoq lena~ eerr..penjelasan tuh macam xtepat plak..Btw, @ tau smua orang faham DENDAM ni macam mana..so xpayah explain kot. Kenapa @ cakap bahaya!? Secara teori Islamic-nya dendam ni boleh membahayakan orang yang berdendam dan juga orang yang didendam.. jadi, akhirat nanti dua2 rugi..

Meh sini @ tunjuk satu contoh..tngk cerita bawah..Cuba kita assume yang si A dan B adalah muslim..

A: wei, aku xsuka hang! Nah amek!!
http://www.emocutez.com
B( ckp dlam hati ): adeh~ xguna..eeii..tunggu la hang~aku berdendam dgn hang A!! ( skema gila ayat~)

Lepas tuh 53 tahun 8 bulan 24 hari akan datang..matilah si A dan B nih..kemudian lepas semua ummat manusia dihidupkan semula hari akhirat..tibalah giliran manusia kena hisab amalan..bila sampai turn A..tngk2 si A ni kena masuk neraka dulu (seblom ke syurga) sebab banyak sangat dosa beliau..then..turn B plak..B ni dosa dia skit ja..so lepas timbang2..kena masuk dulu neraka bagi bersihkan dosa~then baru bleh masuk syurga Allah..lepas B kena siksa beribu-ribu tahun lamanya..barulah beliau dilepaskan ke syurga bersama-sama cop di dahi “ahli neraka”..eeii..malu kan~Nauzubillah..then..si B ni berjalan menuju ke syurga..then bila tinggal 1 langkah lg..tak bleh nk masuk!! Allah pon akan ckp..( @ sengaja tukaq loghat utara..sekadar nk sampaikan mesej..bkn btol2 pon..of coz la Allah akan ckp dlm bahasa Arab) ”hang tak leh masuk sebab hang dok dendam dengan si A! Hang tunggu dia dulu..lepas dia da selesai nnt, lepas tuh hang nak pukoi ka..belasah ka..sepak terajang ka..buat ikut suka ati hang..selagi xsampai masa tuh..jgn masuk syurga Aku!” (lebih kurang mcm tu lah)

Laaa..~da la dulu kat dunia da stress da berdendam dgn si A..ni plak stress lg skali..baru je nk masuk syurga..xpasal2  kena tunggu brapa ribu tahun ..time tuh manusia akan sedar betapa pentingnya konsep MEMAAFKAN..

Itu adalah kesan kepada si pedendam~sama ja kalau benda sebaliknya berlaku..kalau si A td yang  di dendam akan masuk dulu ke syurga pon..dia kena gak tunggu~( untuk dibelasah dan disepak terajang )Tapi..orang yang didendam sebenarnya lagi bahaya terima nasib dia nanti..sebab dosa2 dia yang menyebabkan orang dendam dengan dia..kira macam dosa orang tak ampunkan kesalahannya~ 

Jadi, adil tak Allah? Kalau da tak puas hati sngt..Allah bagi chance dan peluang emas untuk hanpa semua belasah orang yang hanpa smua tak suka!hehehe..bukan tu pengajarannya..moral of the story, jangan berdendam sebaliknya selalulah memaafkan orang laen. Bukankah itu anjuran dan galakan agama Islam itu sendri? Islam ajar kita bahawa memaafkan orang lain adalah lebih mulia 
http://www.emocutez.com
ish..xtahan ayat skema lg~ckup2!!

@ ckp senang la..tp @ sendri pon ngaku..susah sngt nk buat..semua ni sebab nafsu amarah dari syaitan~Susahkan?? Xsusah eh?? Kalau xsusah memang @ salut!!So, macam mana nak hilang perasaan dendam nih? Macam mana nk buang perasaan marah??
http://www.emocutez.comwei @! Hang pon panas baran gak~sedaqlah diri tuh..

Senang ja..ikut cara Rasulullah s.a.w. Baginda maksum tapi everyday buat solat sunat taubat..ada riwayat ckp 60 kali..ada ckp lebih..xkisah la brapa bnyak pon..tp 60 tu bukan bnyak ka!!?? Huhu..tu Rasulullah s.a.w sendri..kita ni manusia hina, penuh bersalut krim2 dosa..kenalah ingat2 slalu dan rajin2 bertaubat~  (bajet macam dia buat hari2 la kononnya!!)

Lagi  satu bersedialah memaafkan orang laen..memang sakit ati, susah..tp itulah yang terbaik untuk kita..Sbb tu lah @ sngt jeles dengan manusia2 yang xda perasaan nih..jenis muka blurr ja..orang ckp camni camnu..kutuk2 la tp muka beliau masih cool dan xda perasaan..mcm Tuzki Rabbit kat bawah nih..
http://www.emocutez.comkunyah3..herm??..kembali mengunyah~

entah2 xmasuk pon telinga..orang2 camni memang @ respect..jenis xamek kisah apa orang nk ckp kat dia..( tp kalau dalam hati dia ada dendam..wallahualam~heheh..kat JAD pon bnyk pa orang2 cool macam nih)

Jangan risau sangat..tak semua dendam jadi~ Tak faham?? Maksud @ ialah..kalaulah hanpa ada tegur orang  yang buat salah (contoh : xsolat , xtutup aurat, ngumpat)..pastuh si dia yang ditegur tu simpan dendam dgn hanpa~bahaya ka camtuh?? Tak..kalau kita di pihak Allah..kita buat amar ma’ruf nahi mungkar..dendam beliau menjadi sia2..silap2 bertambah dosa plak si dia kalau dia xmakan teguran kita..tp tegurlah baik2 eh~heee..
http://www.emocutez.combajet gila..padahal dia tempik ja orang laen..tak penah nk lembut~

http://www.emocutez.com
diam!! nyah hang dari sini! jgn nyampuk time @ tengah cerita..

Alamak~terpukul plak..fufufu…silap2 emoticon tuh dendam dgn @ plak..okeh..itu saja..Berita best kat sini untuk bdak2 JAD batch 4..esok 5 hb April..so smua ready dengan henset, YM dan internet!! InsyaAllah..@ bajet dalam waktu 2:30 ptg camtuh..nnt ada call dari YPM untuk tarikh flight~Kalau xdapat call tuh..ada 2 kemungkinan.. 
PERTAMA : yang dapat call lambat skit tuh..mungkin dia group second fly ke nihon. 
KEDUA : YPM xdapat greenlight~so xleh fly lg..ataupon YPM xdapat contact hanpa sebab henset da tuka nombor ataupon hanpa tuka email ataupon YPM memang xhingin nk call hanpa pon! fufufu..

http://www.emocutez.com

So,hari ni doa2 lah dan buat solat hajat mintak2 semua dapat call and dapat tahu flight details masing2..Akhir kata dari @ selamat berdendam maju jaya~Jya ne..Salam.. 


Dan juga (lebih baik dan lebih kekal bagi) orang-orang yang menjauhi dosa-dosa besar serta perbuatan-perbuatan yang keji; dan apabila mereka marah (disebabkan perbuatan yang tidak patut terhadap mereka), mereka memaafkannya
( Asy-Syuura : 37 )

15 kata2 ikhlas:

fadhilah said...

memaafkan itu lebih baik..penat marah lama2. :D

7heavens said...

tu la..xpasal2 kena flying kick mcam emoticon tuh..XD

ayesyaazreena said...

apa2 slh saya, harap maafkan ;'(

hebatnya baginda..T_T (aku ada dgr 100kali...not sure..)

esok fon, internet apa2 semua alat komunikasi aku rosak buat sementara waktu.

siapa2 tolong informkan eh :)

7heavens said...

wokeh..nnt aku call hang ceca~

reefqi said...

"sbg seorang manusia, aku sayang padamu"
-Laksamana Sunan-
kankei nai desukedo.. haha~
tp bila sayang barulah sng nak memaafkan.. huhu..

7heavens said...

btol2..aku sayang padamu rifqi~:p

Voy@Ger said...

kasey syg..hey hey hey..

(lagu kt janda baik versi remix)

you know who xD said...

alah...aku maafkan ko lah ariff, x jadik nak dendam =) 0-0~ weee...

7heavens said...

haha..ouh..ni la pedendam rupanya~tp jangan perasan la eh..i did nothing wrong to you lah~ :P

AMira1204 said...

^^
t'ingt zaman kita gado dlu
(bajet da lama sngt)

7heavens said...

0.0 err..ouh..hang ada simpan dendam aa nih mira~krik..krik..krik..(bunyi cengkerik tngh hari)

lutfi said...

kasey syg..hey hey hey..

(sambung aizat nyanyi)

xde link manga akira tuh?

7heavens said...

haha..nk nanyi gak aa~btw..link tu aku da letak kt shoutmix~spa2 nk baca leh la klik situ eh..

sarina_masuko said...

tu la.gelak gedik2 skit, ina bg flying kick kot skype.kire dh hbs bls dendam la tu.~!!! haha *mood kejam*

p/s : ina rs mcm nk lempang jgk emoticon yg last tu.mmg gelak gedik~!! hahaha :P

7heavens said...

ouh..flying kick eh..nnt la kt KLIA atok bg flying kick sebenar!!hahahah >:)

Post a Comment

Silalah beri komen anda seikhlas hati~Lepas da komen tuh, kalau boleh follow la blog 7LapisLangit nih ya readers sekalian~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semestinya.tidak lain dan tidak bukan.. Powered by Blogger.