CERITA TAK PENTING 1


Salam..hari ni sngt bosan,sunyi sejuk sebabnya hujan turun sepanjang hari..@ pon berselimut lah dari lepas solat Subuh smpai nk dekat  Zohor ( xbreakfast pon!! Rahsia untuk badan kurus~Sarina bleh take note~ keh3 )..dkat nak tengah hari skit..baru @ bangun dan mengadap laptop..pastuh YM dengan Roti..Roti tengah konpius psal tarikh flight..rupa2nya dia tersilap baca..( Roti ada ckp kat @ psai dia nk kawen!! Nak cerita lg detail..hanpa tanya lah Roti sendri~hohoho )pastuh..smalam pon jadi benda yang sama..Aji pon tanya benda yang sama pasai tarikh flight..smua ingat flight 5th..kira mcm smua excited nk fly awal~mana taknya..even @ pon excited gak..

Dok syok2 YM..rifqi plak YM..mintak senarai JAD batch 4..nak bagi kat Kak Ji sebab KakJi nk email batch kita..rifqi cakap dia miscall @..hahah, henset letak bawah bantal..dah la silent mode..pastuh telinga @ plak dok cucuk ipod nih..memang tak dengaq la..bila check balik dekat 3 miscall..gomen rifqi~ eh..kenapa xda “mandi” eh? Hohoho! @ mandi seblom solat Zohor..elok2 pakcik kt masjid Pauh seblah tuh habih ja bang, tros mandi n lepas tuh solat Zohor ( nasihat: jangan dok masuk toilet time orang azan..takot..erm..xyah cerita lah..smua pon tau kan~) 

Seusai( ayat xleh blah! ) solat Zohor, ummi balik..xlama lepas tuh abah pon balik~aik..awai plak depa balik hari nih..the reason is..kat skolah ummi tu ayaq naik da..jalan ke Kangar smua jam..abah plak balik dari MRSM Beseri..pon jalan jam..ayaq naik, xbleh buat pa dah~ kakak pon terpaksa dok kat hospital..even bukan on call..yang @ lak..kat rumah langsung xtahu menahu apa terjadi di luaq sana~ @ tau banjir ja..trok mana @ xtau..xlama lepas tuh anak PakCik Samion bertanya di Skype

“ariff, rumah ko xbanjir ke?”
“ouh..my house is on a higher ground~so Alhamdulillah..”

Lia ada gak tanya psai rumah timah..but I didn’t answer her question coz I’m not Timah~plus..I don’t know what happened around Perlis~( seperti katak di bawah tempurung )Pastuh tnya rumah Fatin plak..dia ingat @ ni reporter ka pa?~mana laa @ tau..hahahah..I told her to ask Sarina..maybe she knows what happen there at Ganu~ sori eh Kak Ros..lol
Alhamdulillah rumah @ ni kat kawasan bukit..so selamat~Kalau lah rumah @ naik air walaupon dekat buku lali..hehehe..maknanya kat Kangar mesti da ramai dok atas bumbung~begitulah pengiraannya..gambar bwah ni senang nk paham kot..

Sorry, bad drawing~

Siriusly @ kesian kat depa2 yang dok Kangar dan kawasan tanah rendah tuh..tiap2 kali banjir besaq..mesti kena angkut smua barang, pastuh lg trok kena pindah..bila banjir habis..kena bersih2 rumah..buang smua smpah2 hanyut..hmm..as a future engineer( insyaAllah..fly pon xlg~), @ kena gak pikirkan mcm na nk selesaikan masalah ni demi masa depan anak2 Perlis~err.walaupon mechanical engineer..tp tu bukan alasan or halangan~btoi dak?~cing3 ;)
Fufufu..bila @ dok pikiaq balik bencana Allah bg nih..ouh..tu baru ujian skit..kalau nk banding dgn tsunami yg jauh lg trok dan menakutkan tuh..di saat itu kesabaran mereka teruji~mmg sedih..hopefully kita kat sini bersyukurlah xkena  seterok tuh..

I know most of us(JAD no minasama) just can’t wait to ‘fly’( @ pon rasa camtuh~)..but the fact we are here right now is to remember that Allah sedang menguji kesabaran kita..tngah2 free kat rumah nih..jom la blajaq masak~lukih2~renshuu nihongo~blajaq camna nk urus diri kalau masuk toilet kt jepon ( err..jgn ingat @ kotoq lak~siriusly @ rasa penting!! )..dan lastly..bnykkanlah solat sunat hajat,dhuha,taubat and ngaji Quran..bg yang xleh nak ngaji Quran solat ( u know what I mean~ )..troskan berdoa~  kalau xtau nk buat pa sngt..jom la chat ngn @ kt YM..hehehe..leh sembang2 (I bet u don’t wanna do it =.=)..one more thing..rasa2 group yang nk fly ke nihon nnt..xsempat kot nk jmpa balik ramai2~maybe la..sbb kita da kesuntukan masa..lepas fly mungkin tros pecah2..xda masa nk jalan2 sngt kt Tokyo tuh..semoga Allah berkati perjuangan kita smua, insyaAllah!!  Salam~

*maaf kalau ada kesalahan tatabahasa,bunpou atau salah ejaan.
*terima kasih watak2 yang hadir dalam blog nih~

Verily in the remembrance of Allah do hearts find rest (Ar-Ra’d, The Thunder : 28 )

7 kata2 ikhlas:

reefqi said...

haha.. abeh sumer kisah org ko citer..
btw, btol gak hang ckp pasai xde masa nk jmpa dh n jln2 tu.. sedey r plak.. :(

ayesyaazreena said...

watak ceca takde?? LoL :))
hahaha~hang lukih ke gmbq umh hg tu? kalo cmtu umh hg leh jadi pusat pemindahan banjir lah.hihik.

**aku tak tahan gelak psl timah tu. atarimae darou,hg mmg bukan timah~ rofl ;))**

7L@pis L@ngit said...

rifqi-huhu,tu la~mmg sadis~
ceca-jadi hinanbashou! fufufu~i'm not Fatin also~XD

Syafiq said...

HAHAHA...lukisan yang mantap!

sarina_chan said...

ohoho..ok2..ina amik note~!! *terus tulis dlm buku diet* wahahaha

7L@pis L@ngit said...

syafiq- err..terima kasih~hehe
ina-bagus2~amalkan selalu!

you know who xD said...

ohoh..ayah aku pun jadi watak..ni kena bayaq ni

Post a Comment

Silalah beri komen anda seikhlas hati~Lepas da komen tuh, kalau boleh follow la blog 7LapisLangit nih ya readers sekalian~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semestinya.tidak lain dan tidak bukan.. Powered by Blogger.