Jam Bumi??apa dia??ouh..Earth Hour~


SALAM..hari ni lewat skit @ post blog. da dkat nk malam baru nk post. Sbbnya, xpyah crita la..buang masa.fufufu~ tngk gambaq kt bwh ni msti hanpa smua da familiar kn??x!? abaikan..hari ni nak bincang psal Earth Hour!!


Seblom @ nk tulis smpai habis, bg smua yg baca harap jgn marah xpon nk kondem @ plak~ Kemungkinan post kali ni mmg buleh menyebabkan pihak2 tertentu ckp kt @..”wth?” “mak aih, poyo la mamat nih~” “bajet gila~” ataupon “awat yang hang dok lebih2 nih..xda msalah pon” hehehe..minta maaf sngt2!

Bestnya tentang Earth Hour nih..nama pon earth “hour”, so masa peruntukan nk tutup lampu n elektrik adalah 60 minit..bkn 4minute( say HUH!! )=.= * masa start 20:30~21:30 ( 8:30 mlm~9:30 mlm ). Kalau lah satu dunia even every country in the world follow blog @ nih kempen earth hour nih, maka terciptalah satu zon/garisan longitud pada bumi ni yang gelap dan xberlampu! Woah..(@ rasa smua da tau kot..saja nk explain lg skali supaya adik2 hanpa yang xtau baca blog ni tau :3 ). Satu kajian kt Jakarta da buat, kalau 10% saja kt Jakarta follow blog @  kempen nih, hasil energy yg dapat save ialah 300 MWh. (tu baru Jakarta,klau KL yang terang benderang!?) So, mmg mantap la..sejuk la Bumi nih~

Dlm Quran pon ad firman Allah yang mengajak kita (manusia sbgai khalifah di bumi )untuk memakmurkan alam..so klau join kempen ni ada bagus jgak~adalah skit usaha nk makmurkan bumi Allah nih..ni antara usaha2 baik yg kita boleh buat..ckup kot skit2 nk puji earth hour nih..meh @ nk KRITIK plak earth hour..hehe~

Apa yang @ xleh trima earth hour nih, satu dia kempen US buat, kononnya nk “makmurkan alam”, save earth, mcm khalifah bumi..ok,fine~masalahnya ada skit2 perkara yg xsesuai/xleh dtrima..
  1. Buat time 8:30mlm~9:30mlm, so kita kt malaysia time tuh buat pa? orang kt masjid sibuk nk solat isyak. Orang2 laen yg kerja pejabat, kerja construction,TV3, TV1 dan berita2 laen..cmna nk buat kerja? Solat dlm gelap?? =.= , sian pembaca berita penat buang air liur, orang pdam lak tv! Ramai lg org laen nk buat kojo lah~sorry eh earth hour.
  2.  US mmg suka buat kempen mcm diorang ni baik sngt, tp majoriti mereka yg bkn musu muslim punyalah anti Islam, ( skali dgn yahudi ) dok bom sana, bom sini, bunuh2, mcm2 lg “kemakmuran” yang mereka buat yang menaikkan rasa marah ummat Islam ( ke @ sorang je yang rasa camnih? =.=) wahai sahabat2 ku..ummat Islam ditindas! Tu lg penting!
  3.  Kalau stakat nk switch off every electric device and light, baik bg anugerah kt orang2 asli atau tribe2  kt hutan yg xda lampu and so on “Anugerah Earth Hour Sepanjang Tahun”..xgtu? @ pon tiap2 malam nk tido switch off lampu..lebih 3 jam kot. Kalah kempen earth hour~
  4. Bagi mereka yang suka buang smpah merata2..( mcm @!?? kadang2 la~astargfirullah hal azim!! =.= ) xpayah la nk earth hour sngt lebih2..baik kita muhasabah diri ni baik2..kalau sekecik2 amar ma’ruf nahi mungkar pon xleh nk buat..( contoh: tegur rakan2 yg buat dosa kecik, xngumpat, khusyuk dlm solat) ni kan pula sebesar besarnya ibadah~( aduh!!sakitnya..kena balik kt @ sendri..yaAllah, ampunkan dosa2ku~)sepatutnya kita lebih fokus n ambil berat bnda2 mcm nih. 

Mesti hanpa smua sakit hati kan baca tulisan biru td tuh!?da agak da..mesti nk ckp mcm ayat2 warna merah  kt atas tuh..xpalah..@ ni bkn nk anti sngt pon earth hour..nk ckp..earth hour ni ada baik ada  kurang baiknya..tp bila pikir2 balik ikut logik..rasa2 ada btol gak tulisan biru tuh~walau pa pon..tahniah kepada meraka yang menjayakan earth hour..kepada mereka yg xtahu menahu pon earth hour..kiranya macam “lohr!!?? Bila earth hour? Smalam? Awat aku xtau pon~baru nk tutup lmpu” xpon..”earth hour tu pa? ” “malas aa nk amek tau..bukan malaikat nk tnya pon kt kubur~’ hoho..JGN BEGITU~kena jgak amek tau benda2 nih..penting jgak..bagi yang xsokong langsung earth hour nih( hanpa nk kata @ la tuh~err..)..xjd masalah. Xdosa pon kalau nk sokong, xdosa jgak klau xsokong..結局、両方とも,この問題に対して可否の論が色々とあった~

Tp, hanpa smua xpelik ka? Kalau kempen earth hour, certain2 orang ambil berat n sungguh2 nk jayakan kempen nih..tp cuba buat kempen2 islamik( special case for those non-muslim )..kempen tutup aurat ka, kempen cegah couple ka..oopss..insyaAllah ada yg ckp “xpayah la bajet sngt mamat nih..mcm baik/alim sngt..”..”ramai ja dok free hair skang nih~sia2 ja usaha hang  tuh!”..”ish,hingaq (bising ) la hang nih~kami couple, xbuat maksiat pon~” see? Tu plak @ kena..orang ckp @ ni jenis extremist..over..@ terima kritikan/pujian/opinion  tersebut dgn baik..sbb tu lah @ sbnarnya~@ akan cuba berubah ke arah yang lebih baik insyaAllah..cumanya..yang @ tulis byk2 tu sbb nk  sakitkan hati orang  bg  opinion ja~fufufu..sbb kalau xtegur susah..akhir skali minta maaf atas kekasaran bahasa..@ ok ja earth hour nih( yelah tuh~)..jgn tak follow blog @( kali ni btol2 ) plak lpas baca nih..soredewa~salam!

Dan diriwayatkan bahawa Allah s.w.t. telah mewahyukan kepada Yusya bin Nuh a.s.: "Aku akan membinasakan kaummu empat puluh ribu orang yang baik-baik dan enam puluh ribu orang yang derhaka." Nabi Yusya bertanya: "Ya Tuhan, itu orang derhaka sudah layak, maka mengapakah orang yang baik-baik itu?" Jawab Allah s.w.t.: "Kerana mereka tidak murka terhadap apa yang Aku murka, bahkan mereka makan minum bersama mereka yang derhaka itu."

2 kata2 ikhlas:

you know who xD said...

last 2 years aku join skali dlam kegelapan earth hour ni..
tahun ni, ntah aku terlepas..
thnx for the info..part yg biru tu aku suke!! ^^

7L@pis L@ngit said...

ouh..arigatou sbb jadi the first yg comment..xsangka gak hang leh suke part biru~ XD

Post a Comment

Silalah beri komen anda seikhlas hati~Lepas da komen tuh, kalau boleh follow la blog 7LapisLangit nih ya readers sekalian~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semestinya.tidak lain dan tidak bukan.. Powered by Blogger.