Cerita YM,Facebook & Skype

Hari ni lg skali hari yang sngt bosan sunyi~sbb awal2 pg ummi abah da pi skolah..yang kakak plak dok pi merawat orang kt hospital..on call plak tuh...bib plak(sapa tuh!??) dok kt UTM..so bangun2 lepas subuh ja tros dok menatap laptop nih..mcm biasalah sorang2 kt rumah..on ja si compaq ni,*biiuupp~(bunyi skpe on9),pastuh YM pon muncul..hehehe..nk tau sbb pa post 2nd dgn post 1st sama tarikh!??sbb 1st post tu lama sngt dok edit sampai terlebih kol 12:00 mlm..so pagi nih buat plak lg satu~

Tajuk pon da  tau kan..so hari ni nk cerita psai 3 makhluk yang femes nih..kalau nk tau..@ mmg xda Facebook..kalau nk tau cerita disebalik 3 makhluk ni dlm hidup @..silalah baca dialog yang pernah berlaku antara @ dgn manusia2 kat Bumi nihh~~

*H = hamba Allah
*@   = 7L@pisL@ngit

:: Dialog 1 ::
H1: woi arip,apsal ko xda facebook hah?
@ : ntah la..aku pon xsure..sbb aku mmg kot xreti facebook2 nih..hehehe(nk cover)
H1: laa..habis tuh..ko dok YM,Skype buleh plak!?
@ : sbb YM tu mmg da lama pkai..xkan nk buang kot..sian dia..si Skype ni orang ckp snang nk buat video call n nk sembang2..orang ckp lagi laju dr YM..so pkai lah..
H1: *buat xpresi muka pelik* mcm la aku xtau ko xnak pkai facebook sbb ko nk ckp ko tu anti Yahudi~bajet laa..rilek aa..maher zain pon pkai..
@ : err...xckp pon..xlah..関係ないですけど loohh..famili aku pon ada pkai facebook..bwat pa nk anti2..kalau hang rasa facebook ada kaitan ngn yahudi..awat hang pkai gak?aku ok ja dgn org yg pkai facebook..bnyk kot kwn2 aku pkai facebook..xda msalah pon..xgaduh pon :D
H1: *muka sakit ati* suka ati ko laa~

:: Dialog 2 ::
H2 : arip,nnt nk pi jpun..ko xnak buat facebook?..buat lah..snang nk contact..lgpon sensei2 pon leh contact..diorang pon pkai facebook~
@ : btoi gak kan..dok pikiaq nk buat gak..tp aku dok biasa YM n skype lg kot..dulu buat friendster..skang da brabok..sian friendster..
H2 : xpa2..xda facebook pon kita bleh contact lg kan..
@ : btol2~

:: Dialog3 ::
H3 : ariff..hang xnak buat facebook?
@ : nnt kot..skang ni xda inisiatif lg nk buat facebook..
H3 : xpalah..kalau hang xnak buat pon..kita ok ja..buleh dok on9 kt skype dgnYM..tu pon da mcm2 da leh update..chat la..
@ : fufufu~そうですね~(gedik)

Kalau hanpa smua tngk balik dialog2 kt atas tu..mcm prnah dengaq!?ada di tempat kejadian!? heehehe..kalau tngk balik hamba Allah no1 tu, rasa2 msti dia nympah dgn @ kot..xplah..moga dia dirahmati Allah..tngk hmba Allah no2 n no3 tuh..baek kan~xda pon nk pikiaq negatip kt @..ni lah dikatakan sahabat yang memahami..xkiralah pa pon pilihan sahabat dia,always open minded dan terima sebaiknya..terharu2!!

So,last skali mcm na~? 結論としてFacebookはどう?ふふふ~jgn risau..mungkin satu masa nnt @ akan buat jugak..lgpon kakak pon dok suroh..dia ckp "snang nnt nk contact n upload photo..janji jgn dok lagha lebih2 da la~" btol gak kan..so tu ja kot crita hari ni..gambaq pon xda..pa pon xda..gadget pon xda lagi..i bet you said "boring nk muntah blog nih!!" hahaha :D

Moral of the story..adab bersahabat sngt penting..bersangka baiklah dgn sahabat(err..jauh gila dgn tajuk post!!)xsanggup @ hilang sahabat2 @ kt muka Bumi nih..kalau sahabat2 @ benci @,blom tentu Allah akan ampun dosa @..

“Berpegang teguhlah dengan tali (agama) Allah bersama-sama dan janganlah engkau berpecah belah”  (Al-Imran:103)

:: 実は、ada hadis psal adab bersahabat nih..da xjmpa da~so pkai dalil Quran ni pon ckuplah nk muhasabah diri @ yang teruk nih..fufufu ::

6 kata2 ikhlas:

Arini Nuran said...

nice one :D
xdak fb pn ok, xdak la melagha sgt.haha.
kalo ada pn ok jugak, sbb skng nih maseng2 suka pas info dkat fb je. haha.

btw, gmbr tuh comel. bru td aku jmpa dkat google.
bru save. bkak2 ada kt blog hg. hahaha.

selamat berblogging :D
rajen2 la update blog, lebih2 lg bila da smpi jepun. ^^

sarina_chan said...

salam atok~~ :)

Voy@Ger said...

slmat dtg ke donia blog..dua2 blogger kt atas ni blogger pro..nak tau ap2 tya kt depa..

btw, nice font, tp susah nk bca la..npe eh? ke ak sorg je..

7L@pis L@ngit said...

arini-btol3~
ina-w'salam~=.=
voyager-aku da tukaq da~aku pon skit mata baca XD

AMira1204 said...

huhu.. mcm pernah dgr kaiwa2 ini.. :P

7L@pis L@ngit said...

tu la..@ ni crita benda sama ja amira..boring kan XD

Post a Comment

Silalah beri komen anda seikhlas hati~Lepas da komen tuh, kalau boleh follow la blog 7LapisLangit nih ya readers sekalian~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semestinya.tidak lain dan tidak bukan.. Powered by Blogger.