You Can’t Runaway!


WARNING : 
PANJANG DAN TIADA KAITAN ANTARA YANG DAH MATI ATAU MASIH HIDUP. NAK BACA SILAKAN! TAK NAK BACA SUDA~ 

Salam..kali ni @ nk menceritakan kisah yang berkaitan dgn tajuk post kali nih( memang lah~da nama pon title =.= )..rasanya hanpa smua da penah dengaq kot..tp @ saja nk cerita gak lg skali~cerita ni diceritakan oleh abah @ sendri..agak 面白い ..so just nk berkongsi dgn sahabat2 skalian~selamat mmbaca..

Diceritakan pada zaman dahulu..ada seorang hamba Allah yang menetap di sebuah tempat bernama A ( @ xingat nama tmpat tuh~ )..hamba Allah ni seorang yang rajin beribadah..so hidup dia simple ja..ある日、歩きながら。。che wah..@ cerita dlm BM ja..tkot slah bunpou lak..sedang hamba Allah ni berjalan-jalan..dia pon tiba2 rasa sakit n nk tumbang~dan ditakdirkan..dia pon tumbang..badan trasa penat n susah nk bangun smula~sesak nafas pon ada..Guess what? Ajal dia da sampai..

Kalau kita slalu dengaq crita~orang bila saat dia nazak n dah nk kena tarik roh beliau oleh malaikat Izrail, orang  tu akan nmpak Izrail menghampiri dirinya..err..cuak2..Wallahualam~( Allah knows best ). The same thing happen, hamba Allah ni tiba2 ternampak seorang lelaki berbadan besar slow2 menghampiri beliau..hamba Allah ni prasan yang laki td xda pon time dia jalan2 td..dengan keadaan dok sakit2 tenat cmtuh..terlintas dlm pala otak dia..”ohh..sudah..ni mesti Izrail nk amek nyawa aku nih!!” Izrail berjalan pelan2 menghampiri hamba Allah tersebut..suspen2~

Hanpa tau sbb pa Izrail xtunggu tros ja kt sebelah mamat tuh?? Kalau dia tunggu kat seblah kan senang~tunggu ja smpai “はい、時間です!行こうか?” sbb pa?? kenapa?? Fufufu..sbbnya, Izrail time tuh pon tngh cuak!! Aik?? Awat plak Izrail ni cuak?? Dia amek nyawa orang..bkn si mamat tu bleh bwat pa2 pon~ fufufu..sbbnya..Izrail ni malaikat! Heh!!??? =.=


“pulak da~xpham!! cuba explain detail skit~” mungkin sahabat2 ckp cmtuh kan..sbbnya ialah..da tertulis kt Luh Mahfuz yang Izrail ni ditugaskan untuk cabut nyawa hamba Allah nih pada waktu2 sekian~and di tempat bernama B!! ( pon xingat pa nama tmpat tuh) Disebabkan Izrail ni malaikat..so dia xleh ingkar arahan Allah..dia kena patuh n taat!! Xleh buat silap skit pon..xbleh lewat even 1 mili second or exceed even 1 mili second..( masa nk cabut nyawa.. ) kalau dia cabut nyawa mamat ni kat A..dia da langgar perintah Allah..pa2 pon..kena gak cabut nyawa mamat ni kat B..tp A dan B ni macam Malaysia dengan Russia..jauh~!! ( over disitu..mungkin mcm Perlis dngn Johor kot..lebih kurang la.wallahualam )

“ masa da satu hal..si hamba Allah ni plak dok terbaring kt tanah A~camna nih!!??~ ” lebih kurang mcm tu lah monolog Izrail..sbb tu lah beliau cuak!! Kesimpulannya..dua2 makhluk Allah ni dok tngh cuak and masing2 xtahu menahu apa yang berlaku..berbalik kepada hamba Allah nih..beliau sedar dirinya ni xckup lg amal ibadah~so dia pon berharap sngt xnak mati time tuh..dia nk idup lebih lama..masa da tinggal lagi lebih kurang 15 saat lg!!
Tiba2, terlintas kt otak mamat ni satu idea yang dikatakan idea last minute~tu je kot dia buleh buat..

“malaikat da nk jemput aku..baik aku minta Allah pindahkan aku tmpat laen..malaikat tu mesti nk cabut nyawa aku kt sini~buleh lari kot” lebih kurang mcm tu gak la monolog hambaAllah tuh..tanpa melengahkan masa, mamat ni pon berdoa sungguh2 kat Allah..”yaAllah..tolong bawa chek pi tmpat  laen…lg jauh lg bagus!..bg chek masa hidup lebih lama..ibadah chek xckup lg~'.. ..da tinggal 7 saat lg!!! Malaikat Izrail pon semakin cuak!! “ nk buat lagu mana ni!!??” Hamba Allah tu plak bertambah kuat berdoa..smpai dia pon tiba2 terlintas dlm hati..”ya Allah..bwk chek pi tempat laen..pi dok kt B pon jadilah!!~ “  jeng3!!!

Tiba2, dengan izin Allah..in a blink of an eye..mamat ni pon hilang. Sedar xsedar..dia dok terbaring kat tanah B~ yay!! Sronok lah hamba Allah ni~ hamba Allah ni lega sngt2 sbb permintaannya dimakbulkan Allah..Malaikat pon pelik~ ”aik..mana pi hamba Allah nih?..ilang plak~mcm chipsmore” dengan sepantas kilat dan izin Allah..Izrail mencari..jumpa gak hamba Allah ni..btoi2 terbaring kt tanah B..yay!! sronok jugaklah Izrail sbb everything is according to plan~hilang segala rasa cuak beliau.. Hamba Allah ni pon pelik..aik..Izrail mai balik!!? Izrail pon tersengeh sambil  berdiri menyerupai manusia btol2 kt seblah Hamba Allah nih~  masa tros berjalan~

3..2…1…0!!

ZASS!!! Wachaa..dengan skill yang teramat, Izrail pon tarik nyawa hamba Allah ni tanpa miss 1 mili second pon!!  Yeah!! Akhirnya..jadilah Izrail malaikat yang patuh pada arahan Allah~ innalillah..( hamba Allah td tuh~ )

Habis cerita..jadi, mesej yang @ nk sampaikan kt cerita ni ialah..camna pon kita kt dunia nih..xleh elak daripada  AJAL seperti mana yang tertulis di Luh Mahfuz~ Manusia mati TEPAT pada masa yang Allah tetapkan..bila @  dengar cerita nih..erm..baru rasa takot..teringat gak..bila plak ajal @ eh?..kita xkan tau punya~percayalah!! Ada orang ckp kt @..

“ Habis tu mcm mana orang yang sakit cancer n sebagainya??..kira macam dia tahu lah bila dia nk mati~ maknanya..orang  bleh tau gak ajal dia kan??kan3x??”
“ Maybe~ tp kena ingat, kalau Allah nk bg dia idup lama gak..so xmati lah jgak orang tuh~ xpon..kalau Allah izin dia jatuh tangga or terhantuk mangkuk tandas kt bilik air..dia mati awal! Hehehe..so Allah saja yang berkuasa tentukan~ ”

Wallahulam~ bkn urusan kita nk pikiaq benda tu lebih2.. tp yang penting..ISTIQAMAH dlm beribadah..perbaiki iman everyday~ Akhir kata..moga2 cerita ni dpt bantu diri @ dan sahabat2 sekalian..InsyaAllah
Jya! Salam~


Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut kepadanya, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya: "Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku - ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari orang-orang yang soleh". Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang (atau sesuatu yang bernyawa) apabila sampai ajalnya; dan Allah Amat Mendalam PengetahuanNya mengenai segala yang kamu kerjakan.
(Al-Munafiqun : 10 & 11 )

7 kata2 ikhlas:

Voy@Ger said...

ya allah..tepat, tliti sgguh prancangan-Nya..igt nak elak tp trkne jugak..huhu

7L@pis L@ngit said...

haha..kan~ ntah2 kat mana la @ mati

reefqi said...

lawak r pulak bce kisah tu..haha~
"mati itu pasti, hidup insyaAllah"
-ayat novel- :)

ayesyaazreena said...

takut nak mati...patut tak takut?
sbb tu kena ingat mati setiap masa

7L@pis L@ngit said...

fufu..btol3..tp klau hang btol2 leh buat camtu 'stiap masa'..i mean every second..mmg aku respect la~

ayesyaazreena said...

memang tak lah...T_T

7L@pis L@ngit said...

fufuf..sama lah @ ceca~nak nangis gak la..T^T

Post a Comment

Silalah beri komen anda seikhlas hati~Lepas da komen tuh, kalau boleh follow la blog 7LapisLangit nih ya readers sekalian~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semestinya.tidak lain dan tidak bukan.. Powered by Blogger.