CERITA TAK PENTING 2


SALAM and a very good  afternoon~ what @ want you to do right now is to put your fingers into your ears..@ nk buat test skit..don’t push them too much..ckup sekadar tutup lubang telinga hanpa smua~bg pembaca2 yang mungkin da tau test ni, mesti hanpa tau apakah yang @ nk cerita hari nih~ 

WARNING!! :  DENGAR BAIK2~ LISTEN CAREFULLY..

Da buat? So apa yang hanpa dengaq?~what was it??did you hear something??  insyaAllah mesti ada yang akan ckp ..

“da tutup telinga, nk dengaq pa da..apakah dia wahai @!?~” 

Ouh..cerita disebalik test yang @ nk tunjuk ni actually ada kaitan dengan cerita yang @ dengaq dari kakak @ sendri ( diceritakan oleh seorang ustaz beliau~) selepas hanpa smua tutup telinga, hanpa try tutup mata..trasa tak macam hanpa dok kat volcano ataupon merasakan  seperti bunyi gelegak magma ( panas membakar~) atau seperti api sedang marak sekeliling hanpa? ? (ntah2..lepas @ ckp ni..ada yang try test lg skali kot~fufufufu)

Bagi mereka yang ckp “tak dengaq pon~”..erm..no comment~ but if the answer is YES, baru @ nk start cerita..apakah rahsia disebalik bunyi tersebut~ kakak @ time kat skolah dulu..ustaz beliau ada cerita..kalau kita nak dengaq bunyi NERAKA..buat seperti yang @ suroh td..walaupon secara teori sainsnya tak betol tp ntah la~btoi ke tak..@ pon tak tau~wallahualam~…….

KHURAFAT!!?? KARUT!!??

Wow2~relax dulu..@ tak habis cerita lagi nih..ada bezanya khurafat dengan benda2 yang @ cerita tadi..walaupon Rasulullah s.a.w tak pernah cerita benda2 camnih..( erm..senang ckp..tak da hadis yang sahih untuk cerita tadi tuh~) tapi pernah tak hanpa semua terfikir kenapa wujudnya cerita2 camni??

 Meh sini @ nk cerita..sahih atau tidak cerita tersebut..bukanlah satu benda yang patut kita debatkan sampai dok gaduh2 tarik2 rambut~  cerita2 camni wujud sebab orang2 alim zaman dahulu..depa ni banyak KAEDAH atau CARA tersendiri untuk muhasabah diri masing2..bukan depa ni suka dok buat cerita sendri or menyebarkan ilmu sesat ataupon mengamalkan perkara2 khurafat..TIDAK SAMA SEKALI~

Diceritakan zaman Rasulullah dahulu..( sila betulkan kalau2 @ silap fakta) ada seorang sahabat yang ingat dia ni da ckup khusyuk dalam solat..tp dia terdengar ada orang laen yang dikatakan lebih khusyuk dlm solat..jadi sahabat ni pon pi lah jumpa orang alim yang diceritakan tuh..lepas dia tanya bagaimana caranya khusyuk dalam solat..si alim itu menjawab 

“ketika solat..aku selalu ingat bahawa Allah di hadapanku, syurga di bahagian kanan, neraka di sebelah kiri dan dibawahku adalah siratulmustaqim..” 

Selepas dengar penjelasan orang alim tuh..barulah sahabat tu tau yang si alim tadi lagi khusyuk sbb dia always ingatkan dirinya dengan cara tuh.. Jadi..mesej yang @ nk sampaikan kt sini ialah..orang2 alim zaman dahulu..dia ada CARA2 tersendiri nk muhasabah diri and dekatkan diri dia dengan Allah..tak semestinya benda2 atau tindak tanduk dia tuh..mesti kita nk hentam dia sesat or khurafat! “nah amek!!”

Khurafat ( khurafat ialah nama orang sebenarnya..) ni bila kita dok percaya benda2 yang memang karut dan tahyul yang jauh dari kebenaran agama Islam..si alim tadi tu dia percaya benda2  tahyul ka? Tak..dia anggap benda2 smua tuh sbb tu saja KAEDAH atau CARA beliau nk khusyuk dalam solat..

Berbalik pada kisah bunyi neraka @ cerita td tuh..benda tu jadi karut dan khurafat bila kita ckp 

“hanpa kena percaya ckp aku..memang bunyi neraka!!sirius~cuak kot..” 

..tp tak jadi kalau kita ckp

“kalau2 kita rasa kita nk buat jahat..cuba2 ingat balik..balasan neraka tu pasti untuk orang2 jahat~dengan cara ni..boleh lah kita ingat2/muhasabah diri kita yang hina nih balik~x gitu?”

Camtulah kisah disebalik test tersebut..kalau kita tngk orang pkai serban pon..sebenarnya serban tu akan dijadikan kain kapan depa..dengan cara tu bleh ingat mati selalu~ ( just an example..i’m not saying that you “must” do that..but go ahead  if you want to~ :P) moral of the story..banyak sebenarnya KAEDAH dan CARA2 untuk kita muhasabah diri and secara tak langsung zikrullah ( ingat ALLAH )..tu salah satu daripadanya yang @ cerita panjang lebar td~
So, macam mana lak hanpa punya style?? @ nak tau gak..leh kongsi skali..kalau ada cerita yang berbeza  buleh la story skit kat @ eh..Akhir kata..moga2 kita dapat kongsi ilmu dan pendapat masing2~
Jya Salam~

*maaf kalau ada tersalah fakta, ejaan, tatabahasa atau terkasar bahasa..
*sorry..tak da watak da kali nih..( gomen CECA..ingat nk letak..heheh)

“ permata itu indah tetapi manusia berakhlak mulia lebih indah daripada segala permata yang terindah..”
(Dato’ Dr. Haron Din )

1 kata2 ikhlas:

ayesyaazreena said...

hee..saje je lah.
dah try.huhuhu T_T

Post a Comment

Silalah beri komen anda seikhlas hati~Lepas da komen tuh, kalau boleh follow la blog 7LapisLangit nih ya readers sekalian~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Semestinya.tidak lain dan tidak bukan.. Powered by Blogger.